20.05.2024-31.05.2024
PONIEDZIAŁEK 20.05.2024
I danie: Zupa kartoflanka ze śmietaną (250 ml):ziemniaki, śmietana 18%, porcja rosołowa, marchewka, pietruszka, por, seler, pieprz naturalny, czosnek granulowany, lubczyk, natka pietruszki, koperek. Alergeny: seler, mleko.
II danie:
- gulasz duszony z szynki (100 g): szynka wieprzowa b/k, mąka pszenna, cebula, olej rzepakowy, pieprz naturalny, papryka słodka, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, czosnek. Alergeny: gluten;
- kasza pęczak (150 g): kasza jęczmienna pęczak. Alergeny: gluten;
- ogórek kiszony(80 g): ogórek kiszony.
Napój: do wyboru woda lub kompot owocowy (200 ml): mieszanka wieloowocowa, (śliwka, jabłko, agrest, winogrona, porzeczka, wiśnia), cukier (5 g).Owoc: banan(1 szt.)
WTOREK 21.05.2024
I danie: Zupa jarzynowa z ziemniakami (250 ml): kalafior, brokuł, groszek zielony, ziemniaki, porcja rosołowa, śmietanka UHT 18%, marchewka, pietruszka, seler, pieprz naturalny, czosnek granulowany, lubczyk, curry, natka pietruszki, koperek zielony. Alergeny: seler, mleko;
II danie:
- pyzy z mięsem (4 szt.):ziemniaki, łopatka wieprzowa b/k, mąka pszenna, proszek jajeczny, cebula, olej rzepakowy, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, pieprz naturalny. Alergeny: gluten, jaja;
- z młodej kapusty (100 g): kapusta młoda, marchewka, koperek, kwasek cytrynowy, olej rzepakowy.
Napój: do wyboru woda lub kompot truskawkowy (200 ml): truskawki, cukier (5 g)
ŚRODA 22.05.2024
I danie: Zupa ryżanka (250 ml): ryż biały, porcja rosołowa, marchewka, pietruszka, seler, por, pieprz naturalny, czosnek granulowany, lubczyk. Alergeny: seler;
II danie:
- bigos z mięsem (150 g):kapusta kiszona, schab wieprzowy b/k, boczek surowy, kiełbasa śląska, koncentrat pomidorowy, pieprz naturalny, olej rzepakowy, czosnek granulowany, ziele angielskie, cebula, liść laurowy, kminek mielony. Alergeny: gorczyca;
- pieczywo pszenne (100 g): bułka zwykła. Alergeny: gluten;
Napój: do wyboru woda lub kompot wiśniowy (200 ml): wiśnie, cukier (5 g).
Owoc: pomarańcz (1 szt.)
CZWARTEK 23.05.2024
I danie: Zupa kalafiorowa z kaszą manną (250 ml): kalafior, kasza manna, porcja rosołowa, marchewka, pietruszka, seler, por, pieprz naturalny, czosnek granulowany, lubczyk, curry, natka pietruszki, koperek zielony. Alergeny: seler, gluten;
II danie:
- ryba w panierce pieczona (90 g): filet z miruna, jaja, mąka pszenna, bułka tarta, pieprz naturalny, olej rzepakowy, czosnek granulowany. Alergeny: ryby, gluten, jajka;
- ziemniaki (150 g): ziemniaki, mleko 3,2%, masło. Alergeny: mleko;
- z sałaty zielona (100 g):sałata lodowa, rzodkiewka, szczypiorek, jogurt naturalny.
Napój: do wyboru woda lub woda cytrynowa (200 ml): cytryna, cukier (5 g).
PIĄTEK 24.05.2024
I danie: Zupa barszcz czerwony z jajkiem (250 ml): buraczki czerwone, jajka, porcja rosołowa, ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, por , lubczyk, pieprz, kwasek cytrynowy, śmietanka 18% UHT, natka pietruszki. Alergeny: jajka, mleko, seler;
II danie:
- kluski śląskie z sosem pieczarkowym (10 szt.): mąka pszenna, proszek jajeczny, ziemniaki, mąka ziemniaczana, mąka pszenna, pieczarki, śmietana 18%, cebula, olej rzepakowy, czosnek, pieprz ziołowy, pieprz mielony, papryka słodka, oregano. Alergeny: gluten, jaja, mleko;
- z wielowarzywna (100 g): marchewka, seler, jabłko, jogurt naturalny. Alergeny: mleko, seler.
Napój: do wyboru woda lub kompot owocowy (200 ml): mieszanka wieloowocowa, (śliwka, jabłko, agrest, winogrona, porzeczka, wiśnia), cukier (5 g).
PONIEDZIAŁEK27.05.2024
I danie: Zupa z zielonego groszku z ziemniakami (250 ml): groszek zielony, ziemniaki, porcje rosołowe, marchewka, pietruszka, por, seler, pieprz naturalny, czosnek granulowany, lubczyk, koperek, śmietanka 18% UHT.
II danie:
- potrawa meksykańska duszona z warzywami (100 g): szynka wieprzowa b/k, koncentrat pomidorowy, marchewka, pietruszka, por, seler, papryka czerwona, pomidory, marchewka, pietruszka, seler, por, pomidory, mąka pszenna, bazylia, oregano, pieprz naturalny, olej rzepakowy, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra, rozmaryn. Alergeny: gluten, seler;
- ryż (150 g): ryż biały.
Napój: do wyboru woda lub kompot truskawkowy (200 ml): truskawki, cukier (5 g).
WTOREK 28.05.2024
I danie: Zupa fasolowa z ziemniaki (250 ml): fasola Jaś, ziemniaki, porcja rosołowa, marchewka, pietruszka, seler, pieprz naturalny, czosnek granulowany, lubczyk, curry, natka pietruszki. Alergeny: seler.
II danie:
- pierogi z mięsem (5 szt.):łopatka wieprzowa b/k, mąka pszenna, proszek jajeczny, cebula, olej rzepakowy, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, pieprz naturalny. Alergeny: gluten, jaja;
- z sałaty lodowej (100 g):sałata lodowa, kukurydza, czosnek, ocet jabłkowy, olej rzepakowy.
Napój: do wyboru woda lub woda pomarańczowa (200 ml): pomarańcza, cukier (5 g).
ŚRODA 29.05.2024
I danie: Rosół z makaronem (250 ml): porcje rosołowe, makaron literki, marchewka, pietruszka, seler, pieprz naturalny, czosnek granulowany, lubczyk. Alergeny: seler, gluten, jajka;
II danie:
- kotlet smażony z piersi kurczaka (100 g): filet z kurczaka, mąka pszenna, jajka, bułka tarta, olej rzepakowy, pieprz naturalny, papryka ostra, papryka słodka, czosnek granulowany.
Alergeny: jaja, gluten;
- ziemniaki (150 g): ziemniaki, mleko 3,2%, masło. Alergeny: mleko;
- mizeria (100 g): ogórek zielony, jogurt naturalny, śmietana 18%, szczypiorek. Alergeny: mleko;
Napój: do wyboru woda lub kompot wiśniowy (200 ml): wiśnie, cukier (5 g).
PIĄTEK 31.05.2024
I danie: Zupa ogórkowa z brązowym ryżem (250 ml): ogórek kiszony, ryż brązowy, porcja rosołowa, marchewka, pietruszka, seler, por, pieprz naturalny, koperek zielony, natka pietruszki, czosnek granulowany, bazylia, lubczyk, śmietanka UHT 18%. Alergeny: seler, mleko;
II danie: makaron z białym serem (250 g):makaron świderki, ser twarogowy, śmietana 18%, jogurt naturalny. Alergeny: gluten, mleko;
Napój: kompot (200 ml): mieszanka wieloowocowa, (śliwka, jabłko, agrest, winogrona, porzeczka, wiśnia), cukier (5 g). Owoc: jabłko (1 szt.).
SMACZNEGO