Szkoła Podstawowa im. Wł. St. Reymonta w Kłodzku

Kalendarium

Poniedziałek, 2024-05-20

Imieniny: Bazylego, Bernardyna

Jesteś tutaj:
  1. Start
  2. Jadłospis

Jadłospis

 

20.05.2024-31.05.2024

PONIEDZIAŁEK 20.05.2024

I danie: Zupa kartoflanka ze śmietaną (250 ml):ziemniaki, śmietana 18%, porcja rosołowa, marchewka, pietruszka, por, seler, pieprz naturalny, czosnek granulowany,  lubczyk, natka pietruszki, koperek. Alergeny: seler, mleko.

II danie:

  1. gulasz duszony z szynki (100 g): szynka wieprzowa b/k, mąka pszenna, cebula, olej rzepakowy, pieprz naturalny, papryka słodka, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, czosnek. Alergeny: gluten;
  2. kasza pęczak (150 g): kasza jęczmienna pęczak. Alergeny: gluten;
  3. ogórek kiszony(80 g): ogórek kiszony.

Napój: do wyboru woda lub kompot owocowy (200 ml): mieszanka wieloowocowa, (śliwka, jabłko, agrest,  winogrona, porzeczka, wiśnia), cukier (5 g).Owoc: banan(1 szt.)

WTOREK 21.05.2024

I danie: Zupa jarzynowa z ziemniakami (250 ml): kalafior, brokuł, groszek zielony, ziemniaki, porcja rosołowa, śmietanka UHT 18%, marchewka, pietruszka, seler, pieprz naturalny, czosnek granulowany, lubczyk, curry, natka pietruszki, koperek zielony. Alergeny: seler, mleko;

II danie:

  1. pyzy z mięsem (4 szt.):ziemniaki, łopatka wieprzowa b/k, mąka pszenna, proszek jajeczny, cebula, olej rzepakowy, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, pieprz naturalny.   Alergeny: gluten, jaja;
  2. z młodej kapusty (100 g): kapusta młoda, marchewka, koperek,  kwasek cytrynowy, olej rzepakowy.

Napój: do wyboru woda lub kompot truskawkowy (200 ml): truskawki, cukier (5 g)

ŚRODA 22.05.2024

I danie: Zupa ryżanka (250 ml): ryż biały, porcja rosołowa, marchewka, pietruszka, seler, por, pieprz naturalny, czosnek granulowany, lubczyk. Alergeny:  seler;

II danie:

  1. bigos z mięsem (150 g):kapusta kiszona, schab wieprzowy b/k, boczek surowy, kiełbasa śląska, koncentrat pomidorowy, pieprz naturalny, olej rzepakowy, czosnek granulowany, ziele angielskie, cebula, liść laurowy, kminek mielony. Alergeny: gorczyca;
  2. pieczywo pszenne (100 g): bułka zwykła. Alergeny: gluten;

Napój: do wyboru woda lub kompot wiśniowy (200 ml): wiśnie, cukier (5 g).

Owoc: pomarańcz (1 szt.)

CZWARTEK 23.05.2024

I danie: Zupa kalafiorowa z kaszą manną (250 ml):   kalafior, kasza manna, porcja rosołowa, marchewka, pietruszka, seler, por, pieprz naturalny, czosnek granulowany, lubczyk, curry, natka pietruszki, koperek zielony. Alergeny: seler, gluten;

II danie:

  1. ryba w panierce pieczona (90 g): filet z miruna, jaja, mąka pszenna, bułka tarta, pieprz naturalny, olej rzepakowy, czosnek  granulowany.  Alergeny: ryby, gluten, jajka;
  2. ziemniaki (150 g): ziemniaki, mleko 3,2%, masło. Alergeny: mleko;
  3. z sałaty zielona (100 g):sałata lodowa, rzodkiewka, szczypiorek, jogurt naturalny.

Napój: do wyboru woda lub woda cytrynowa (200 ml): cytryna, cukier (5 g).

 

 

 

 

PIĄTEK 24.05.2024

I danie: Zupa barszcz czerwony z jajkiem (250 ml): buraczki czerwone, jajka, porcja rosołowa, ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, por , lubczyk, pieprz, kwasek cytrynowy, śmietanka 18% UHT, natka pietruszki. Alergeny: jajka, mleko, seler;

II danie:

  1. kluski śląskie z sosem pieczarkowym (10 szt.): mąka pszenna, proszek jajeczny, ziemniaki, mąka ziemniaczana,  mąka pszenna, pieczarki, śmietana 18%, cebula, olej rzepakowy, czosnek, pieprz ziołowy, pieprz mielony, papryka słodka, oregano. Alergeny: gluten, jaja, mleko;
  2. z wielowarzywna (100 g): marchewka, seler, jabłko, jogurt naturalny. Alergeny: mleko, seler.

Napój: do wyboru woda lub kompot owocowy (200 ml): mieszanka wieloowocowa, (śliwka, jabłko, agrest,  winogrona, porzeczka, wiśnia), cukier (5 g).

PONIEDZIAŁEK27.05.2024

I danie: Zupa  z zielonego groszku z ziemniakami (250 ml): groszek zielony, ziemniaki, porcje rosołowe, marchewka, pietruszka, por, seler, pieprz naturalny, czosnek granulowany, lubczyk, koperek, śmietanka 18% UHT.

II danie:

  1. potrawa meksykańska duszona z warzywami (100 g): szynka wieprzowa b/k, koncentrat pomidorowy, marchewka, pietruszka, por, seler, papryka czerwona, pomidory, marchewka, pietruszka, seler, por, pomidory, mąka pszenna, bazylia, oregano, pieprz naturalny, olej rzepakowy, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra, rozmaryn. Alergeny: gluten, seler;
  2. ryż (150 g): ryż biały.

Napój: do wyboru woda lub kompot truskawkowy (200 ml): truskawki, cukier (5 g).

WTOREK 28.05.2024

I danie: Zupa fasolowa z ziemniaki (250 ml): fasola Jaś, ziemniaki, porcja rosołowa, marchewka, pietruszka, seler, pieprz naturalny, czosnek granulowany, lubczyk, curry, natka pietruszki. Alergeny: seler.

II danie:

  1. pierogi z mięsem (5 szt.):łopatka wieprzowa b/k, mąka pszenna, proszek jajeczny, cebula, olej rzepakowy, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, pieprz naturalny.   Alergeny: gluten, jaja;
  2. z sałaty lodowej (100 g):sałata lodowa, kukurydza, czosnek, ocet jabłkowy, olej rzepakowy.

Napój: do wyboru woda lub woda pomarańczowa (200 ml): pomarańcza, cukier (5 g).

ŚRODA 29.05.2024

I danie: Rosół z makaronem (250 ml): porcje rosołowe, makaron literki,  marchewka, pietruszka, seler, pieprz naturalny, czosnek granulowany, lubczyk. Alergeny: seler, gluten, jajka;

II danie:

  1. kotlet smażony z piersi kurczaka (100 g): filet z kurczaka, mąka pszenna, jajka, bułka tarta, olej rzepakowy, pieprz naturalny, papryka ostra, papryka słodka, czosnek granulowany.

Alergeny: jaja, gluten;

  1. ziemniaki (150 g): ziemniaki, mleko 3,2%, masło. Alergeny: mleko;
  2. mizeria (100 g): ogórek zielony, jogurt naturalny, śmietana 18%, szczypiorek. Alergeny: mleko;

Napój: do wyboru woda lub kompot wiśniowy (200 ml): wiśnie, cukier (5 g).

PIĄTEK  31.05.2024

I danie: Zupa ogórkowa z brązowym ryżem (250 ml): ogórek kiszony, ryż brązowy, porcja rosołowa, marchewka, pietruszka, seler, por, pieprz naturalny, koperek zielony, natka pietruszki, czosnek granulowany, bazylia, lubczyk, śmietanka UHT 18%.  Alergeny: seler, mleko;

II danie: makaron z białym serem (250 g):makaron świderki, ser twarogowy, śmietana 18%, jogurt naturalny. Alergeny: gluten, mleko;

Napój: kompot (200 ml): mieszanka wieloowocowa, (śliwka, jabłko, agrest,  winogrona, porzeczka, wiśnia), cukier (5 g).  Owoc: jabłko (1 szt.).

 

                          SMACZNEGO