Szkoła Podstawowa im. Wł. St. Reymonta w Kłodzku

Kalendarium

Poniedziałek, 2024-04-29

Imieniny: Hugona, Piotra

Jesteś tutaj:
  1. Start
  2. Jadłospis

Jadłospis

 

PONIEDZIAŁEK 18.03.2024

I danie: Zupa grysikowa (250 ml): kasza manna,porcja rosołowa, marchewka, pietruszka, seler,por, pieprz naturalny, czosnek granulowany, lubczyk. Alergeny:  seler, gluten;

II danie:

  1. potrawa meksykańska duszona z warzywami (100 g): szynka wieprzowa b/k, koncentrat pomidorowy, papryka czerwona, marchewka, pietruszka, seler, por, pomidory, mąka pszenna, bazylia, oregano, pieprz naturalny, olej rzepakowy, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra, rozmaryn.  Alergeny: gluten, seler;
  2. ryż (150 g): ryż biały.

Napój: do wyboru woda lub kompot owocowy (200 ml): mieszanka wieloowocowa, (śliwka, jabłko, agrest,  porzeczka, truskawka), cukier (5 g.).Owoc: jabłko (1 szt.).

WTOREK 19.03.2024

I danie:Zupa fasolowa z makaronem(250 ml): fasola Jaś, makaron muszelki, łopatka wieprzowa b/k, marchewka, pietruszka, seler, por, koncentrat pomidorowy, majeranek, pieprz, lubczyk, natka pietruszki, koperek.

Alergeny: seler, gluten;

II danie:

  1. kotlet mielony smażony (90 g): szynka wieprzowa b/k, jajka, bułka tarta, bułka zwykła, olej rzepakowy,pieprz naturalny, czosnek, cebula, papryka słodka. Alergeny: gluten, jaja;
  2. ziemniaki (150 g): ziemniaki, Alergeny: mleko;
  3. buraczki na ciepło (100 g): buraczki czerwone, masło śmietankowe.Alergeny: mleko;

Napój:do wyboru woda lub kompot wiśniowy (200 ml): wiśnia, cukier (5 g).

ŚRODA 20.03.2024

I danie: Zupa krupnik z ziemniakami (250 ml): kasza jęczmienna, łopatka wieprzowa b/k, marchewka, pietruszka, seler,por, pieprz naturalny, czosnek granulowany, bazylia, lubczyk, natka pietruszki, ziemniaki. Alergeny: gluten,  seler;

II danie: łazanki z mięsem (250 g):makaron łazanki, kapusta kiszona, karczek wieprzowy b/k,  boczek surowy, pieprz naturalny,   czosnek granulowany, olej rzepakowy, kminek. Alergeny: gluten;

Napój: do wyboru woda lub kompot owocowy (200 ml): mieszanka wieloowocowa, (śliwka, jabłko, agrest,  porzeczka, truskawka), cukier (5 g.).

 

 

 

 

 

 

 

CZWARTEK 21.03.2024

I  danie:Zupa koperkowa z zacierką (250 ml): koperek zielony, makaron zacierka,porcja rosołowa, ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, por, pieprz naturalny, czosnek granulowany, bazylia, lubczyk, śmietanka UHT 18%.  Alergeny: seler,  mleko, gluten, jajka;

II danie:

  1. ryba po grecku (90 g): filet miruna, koncentrat pomidorowy, marchewka, pietruszka, seler, por, pieprz naturalny, olej rzepakowy, czosnek  granulowanyAlergeny: ryby,  jajka, seler;
  2. ziemniaki (150 g): ziemniaki, mleko 3,2%. Alergeny: mleko;

Napój:do wyboru woda lub kompot jabłkowy (200 ml): jabłka, cukier (5 g). Owoc: banan (1 szt.).

PIĄTEK 22.03.2024

I danie:Zupa ogórkowa z ryżem  (250 ml): ogórek kiszony, ryż biały,  porcja rosołowa, marchewka, pietruszka, seler, por, pieprz naturalny, koperek zielony, czosnek granulowany, bazylia, lubczyk, śmietanka UHT 18%.  Alergeny: seler, mleko;

II danie:Naleśniki z białym serem z polewą truskawkową (2 szt.):mąka pszenna, ser twarogowy, mleko, olej rzepakowy, proszek jajeczny, truskawki.Alergeny: jaja, gluten, mleko;

Napój: do wyboru woda lub kompot  owocowy (200 ml): mieszanka wieloowocowa, (śliwka, jabłko, agrest,  porzeczka, truskawka), cukier (5 g.).

 

 

 

 

 

                          SMACZNEGO